kisokos

Babatervezés: mi mindenre érdemes odafigyelni?

Az anyaszerepre érdemes lelkileg is, fizikailag is időben felkészülni – lehetőleg már jóval a babavállalás előtt.

A tudatos babatervezés, családtervezés önmagában is része lehet a pszichés ráhangolódásnak, amelyhez hozzájárulhatnak az olvasmányok és más személyes élmények, de a családtagokkal, barátokkal folytatott beszélgetések is. Feldolgozatlan traumák, jelentős belső feszültségek, szorongás, depresszió esetén érdemes pszichológus, illetve pszichiáter segítségét kérni. Fontosak lehetnek a lazításra, feltöltődésre alkalmat adó programok.

Épp ennyire fontos babatervezés, babavárás esetén a megfelelő fizikai kondíció. Ehhez nélkülözhetetlen a káros szokások, az alkoholos italok mellőzése, az élénkítőszerek fogyasztásának jelentős mérséklése, az elegendő pihenés, a helyes étrend kialakítása. Ahogyan minden babaholmit beszerzünk, úgy szervezetünkbe is megfelelő mennyiségben kell bevinnünk mindazokat a tápanyagokat, ásványi anyagokat és vitaminokat, amelyekre a kicsinek egészséges fejlődéséhez szüksége van.

A rendszeres testmozgás nem csak az elhízás megelőzése, illetve az optimális testsúly elérése érdekében, de a várható nagyobb fizikai terhelés miatt is ajánlott.

Szintén kihagyhatatlan az orvosi kontroll. A nőgyógyász időben kiszűrheti a teherbeesést esetlegesen akadályozó problémákat, tanácsot adhat a fogamzásgátló-szedés abbahagyásának időzítéséhez, és sok hasznos információval szolgálhat. Érdemes kezelőorvosunkkal konzultálnunk arról is, milyen gyógyszereket szedhetünk, illetve hogy milyen védőoltásokra lehet szükségünk; ne maradjon ki a fogászati ellenőrzés sem.

Mindezek után valóban készen állhatunk a baba fogadására, és máris sokat tettünk azért, hogy a babatervezés, majd a várandósság, az anyaság örömteli, pozitív tapasztalatként kapjon helyet életünkben.

babatervezés,babavárás