kisokos

Kellenek-e étrend-kiegészítők, ha egészségesen táplálkozunk?

Ha tudatosan állítjuk össze étrendünket, ha változatosan táplálkozunk, akkor mindent beviszünk a szervezetünkbe, ami egészséges működéséhez szükséges – gondolhatnánk. Pedig nem biztos, hogy így van: szükségünk lehet étrend-kiegészítők alkalmazására is! Miért?

A nyersanyagok gyakran hosszabb szállítás, tárolás után, illetve feldolgozott formában jutnak asztalunkra, és ezek során tápértékük csökkenhet. A vitaminok például nemegyszer hőre és/vagy kémhatásra érzékenyek, ezek miatt jelentős részük lebomolhat. Ráadásul nem mindig ismerjük a zöldségek és a gyümölcsök termőhelyét sem, holott vitamintartalmuk  jelentős mértékben függ az éghajlattól, a termőtalajtól, de még a betakarítás módjától is.

Aki friss alapanyagokból dolgozik, de hosszasan süti-főzi azokat, szintén számíthat a vitamintartalom jelentős csökkenésére. Amennyiben valaki nyersen fogyaszt zöldséget-gyümölcsöt, illetve párolással, grillezéssel vagy sütőzacskóban készíti az ételt, sokkal több vitamint „menthet meg” a maga számára.

Csakhogy még ez esetben sem feltétlenül biztosított a megfelelő vitaminellátottság, hiszen a vízben oldódó vitaminok, köztük az olyan B-vitamin-félék, mint a folsav és az mioinozit, könnyen ki is ürülhetnek a szervezetből. Ezt számos tényező segítheti elő, például a jelentős mennyiségű alkohol, koffeines ital fogyasztása, a dohányzás, az antibiotikumok, vízhajtók, fogamzásgátlók és számos további gyógyszerféleség hosszabb távú alkalmazása.

A hiányproblémák megelőzéséhez jó szolgálatot tehetnek az étrend-kiegészítők, amelyek különösen fontosak lehetnek időseknél, sportolóknál, illetve babát tervezőknél, várandósoknál és szoptató kismamáknál.

étrend,vitaminhiány,vitamin,étrend-kiegészítők