kisokos

Kiegyensúlyozott étrend leendő kismamáknak

A babatervezés, a terhesség és a szoptatás időszakában kiváltképp fontos az egészséges étrend. A régi tévhittel ellentétben szó sincs arról, hogy a (leendő) kismamának sokkal bőségesebben kellene táplálkoznia, mint egyébként, annál fontosabb viszont, hogy az elfogyasztott táplálék jó minőségű legyen, valamint megfelelő arányokban, helyes összeállításban kerüljön az asztalra.  Ilyenkor is érvényes szabály, hogy inkább többször kicsit együnk, mint egyszerre sokat!

Javasolt a zöldségben, gyümölcsben, rostban gazdag étrend könnyű fogásokkal, lehetőség szerint friss alapanyagokból. A gyümölcsök, zöldségek mosására, alapos tisztítására mindenképp gondot kell fordítani. A meleg fogásokat mindenekelőtt párolva vagy roston sütve, kevés zsiradékkal javasolt készíteni. Érdemes mellőzni a tartósított élelmiszereket, a konzervipari termékeket, a készételeket, a gyorséttermi kínálatot, a penésszel érlelt sajtokat, a nyers hússal készült ételeket, valamint minimálisra csökkenteni az édességfogyasztást, a nassolnivalókat. A puffadás elkerülése érdekében általában kerülendők a káposztás és babos ételek, a szénsavas italok.

Fontos a kellő mennyiségű folyadékfogyasztás, ami napi 2-3 litert jelent – ebbe a levesek és más fogások víztartalma is beleértendő. Ajánlott az élénkítő italok bevitelének mérséklése, az alkoholos italok kiiktatása.

Végül, de nem utolsósorban: jó, ha kihasználjuk a természetes B-vitamin forrásokat pl. folsav- és inozitforrásokat, azaz rendszeresen fogyasztunk májat, tojássárgáját, leveles zöldségeket, spárgát, zöldbabot, diót, mogyorót, és nem kerüljük az élesztőt sem. A folsav- és inozitpótlást, illetve az esetleges hiányállapot megelőzését étrend-kiegészítőkkel is elősegíthetjük.

folsav,babatervezés,étrend,vitamin,mioinozit